Dincolo de
BREAKING NEWS

Kosovo - o pace prea îndepărtată

Articolul semnat de Liviu Ioan Tatu vă va ajuta să înţelegeţi cele mai recente aspecte legate de statutul provinciei Kosovo, o problemă cu rădăcini de sute de ani, cu mulţi actori/jucători implicaţi, animaţi de un noian de interese, şi cu un final...

[citeste]

IPOTEZA "Z"

In cazul declarării independenţei Kosovo, va incerca Federaţia Rusă sa reacţioneze militar, in Balcani sau in altă zonă?
Da
Nu
Nu stiu

Arhiva
Citeste >>

Advertise here!

PETROM SERVICE

CAUTA

Lumea militara RSS RSS

Arhiva pdf - LUMEA MILITARA

Acasa nr.1/2008 Sectiunea Mondo militare
Academia sergenţilor

Tudora Băraru
Academia sergenţilor

Articol introdus pe 30/01/2008

Înfiinţată în 1972, United States Sergeant Major Academy (USSMA) este un sistem educaţional pentru subofiţeri. Cursanţii sunt subofiţeri seniori cu potenţial de încadrare a funcţiei de Consilier al Comandantului la nivel batalion, brigadă sau superioare acestora. Pe parcursul a nouă luni, pregătire lor în USSMA vizează dezvoltarea calităţilor de lider.

Transferul de autoritate la nivel pluton şi companie, de la ofiter la subofiter, impune dezvoltarea calităţilor de lider în rândul subofiţerilor. Dezvoltarea abilităţii de conducere nu  este importantă doar pentru a standardiza  pregătirea subofiţerilor în acord cu cerinţele NATO, ci este şi o adaptare la dinamica  mediului militar din care facem parte.


Academia este  recunoscută în Armata Statelor Unite ca o instituţie care dezvoltă gândirea  creativă, critică şi care îmbunătăţeşte pregătirea profesională a liderilor subofiţeri. Aici am fost învăţaţi că subofiţerii sunt, în numeroase situaţii, veritabili ambasadori ai ţării lor. Lucru valabil şi pentru subofiţerii români, care – mă gândesc adesea, în calitate de „veteran" al Operaţiunii Enduring Freedom -  reprezintă imaginea Armatei României în teatrele de operaţii, dar şi în comandamentele NATO, acolo unde sunt prezenţi din ce in ce mai mulţi români.

Pregătirea subofiţerilor în USSMA este structurată în funcţie de grad. Subofiţerii (Non-Commissioned Officers - NCOs) tineri, până la gradul de plutonier, pot fi selecţionaţi pentru „Cursul de comandanţi de plutoane" sau „Cursul  de subofiţer de stat major pentru comandamentele întrunite din teatrele de operaţii" (Combined Joint Task Forces - CJTF).

„Seniorii" NCOs, de la gradul de plutonier-major până la plutonier-adjutant principal, sunt împărţiţi în trei module de pregătire: leadership, resurse umane, operaţii militare. Fiecare student participă, prin rotaţie, timp de aproximativ trei luni, la fiecare dintre acestea. Programa şcolară pentru acest nivel urmăreşte dezvoltarea calităţilor de lider, abilitatea de a vorbi în faţa grupului şi îmbunătăţirea cunoştinţelor în domeniul operaţiilor militare.


Sunt experimentate tehnici de construire a echipei (team building), pornind de la adevărul potrivit căruia  termenul de „echipă" nu este nicidecum unul depăşit. Mai mult chiar, la fel ca şi în mediul de afaceri, echipa din mediul militar este cea care sta la baza asigurării succesului în oricare din misiunile încredinţate, fie ele în ţară sau în teatrele de operaţii. „Încrederea construieşte echipa; fără încredere şi delegare de autoritate nu se poate construi o armată cu adevărat performantă", auzim adesea în mediul didactic creat de Academie. Iată de ce construirea încrederii în echipă, în colegul de alături, în cel cu care te pregăteşti şi alături de care lupţi, încrederea în instituţia cu ale cărei valori ai hotărât să te identifici trebuie să constituie preocupări cotidiene ale tuturor  comandanţilor „micilor unităţi" (grupa, pluton).

Comandantul Academiei are gradul de colonel şi este singurul ofiţer din Academie, toţi ceilalţi instructori fiind subofiţeri. Pe cale de consecinţă, Staff-ul Academiei este încadrat aproape exclusiv cu subofiţeri, diferenţa până la 100% reprezentând-o personalul civil. Un sentiment de mândrie te cuprinde când vezi că se poate!!!! Iată ca este posibil ca subofiţerii să fie atât de buni încât armata să le încredinţeze dreptul de a se conduce.


Desigur, există diferenţe mari între noi şi militarii americani, dar cine ştie, cândva...

Promoţia 58, anul 2007, este alcătuită din 658 de studenţi subofiţeri. Dintre ei, 63 sunt femei. Australia, Africa de Sud şi România sunt singurele state reprezentate şi de cursanţi femei. Studenţii internaţionali sunt în număr de 49, reprezentând 35 de state. România a  fost reprezentată constant, începând cu anul 2001 (primul  student). În acest an suntem trei cursanţi: plt.maj. Cătălin Stolniceanu, plt. maj. George Mogoş-Neacşu şi eu.

Redimensionarea şi profesionalizarea Armatei noastre au deschis porţile unei infuzii de soldaţi voluntari tineri, care dispun de o motivaţie superioară vechilor „conscripţi". Să nu uităm că subofiţerii – „micii mari comandanţi" de la baza piramidei gradelor şi funcţiilor militare –  au datoria şi onoarea de a întări şi dezvolta valorile naţionale în rândul tinerilor care au ales cariera militară.

Tudora Băraru este plutonier-adjutant, consilier al comandantului pentru subofiţeri, Batalionul 1 CIMIC. Colaborează la "LM" încă de la primul număr.

Fii primul care comenteaza acest articol.


ALTE ARTICOLE DE ACELASI AUTOR