Dincolo de
BREAKING NEWS

Kosovo - o pace prea îndepărtată

Articolul semnat de Liviu Ioan Tatu vă va ajuta să înţelegeţi cele mai recente aspecte legate de statutul provinciei Kosovo, o problemă cu rădăcini de sute de ani, cu mulţi actori/jucători implicaţi, animaţi de un noian de interese, şi cu un final...

[citeste]

IPOTEZA "Z"

In cazul declarării independenţei Kosovo, va incerca Federaţia Rusă sa reacţioneze militar, in Balcani sau in altă zonă?
Da
Nu
Nu stiu

Arhiva
Citeste >>

Advertise here!

PETROM SERVICE

CAUTA

Lumea militara RSS RSS

Arhiva pdf - LUMEA MILITARA

Acasa nr.2/2005
Organizaţii palestiniene

L.M.
Organizaţii palestiniene

Articol introdus pe 01/02/2005

- HAMAS (Mişcarea Islamică de Rezistenţă). Înfiinţată de şeicul Yassin în 1987, prin desprinderea unei grupări din organizaţia promusulmană Frăţia Musulmană. Foloseşte lupta politică şi acţiunea armată şi urmăreşte crearea unui stat islamic palestinian (sunnit). Bine implantată în Fâşia Gaza, unde deţine o influenţă considerabilă. Statul major exterior se află la Damasc.


- Şeicul Yassin a fost „eliminat" de israelieni în 22 martie 2004, ca şi succesorul său, Abdelaziz Al-Rantissi.

- JIHADUL ISLAMIC. Operează în principal în Fâşia Gaza. Statul major exterior se află la Damasc.

- ORGANIZAŢIA PENTRU ELIBERAREA PALESTINEI. Cea mai cunoscută grupare palestiniană, de orientare naţionalist laică. Nucleul central este reprezentat de FATAH, structură creată de Yasser Arafat în 1956. Din 1996, Arafat a devenit preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene.


Emblema organizatiei FATAH

După dispariţia lui Yasser Arafat (10 noiembrie 2004), Mahmoud Abbas (foto) a fost ales preşedin­te al Autorităţii Naţionale Palestiniene, accep­tând acordul de pace cu Israelul şi promovând proiectul statului palestinian „independent şi democratic". 


Mahmoud Abbaspreşedin­tele Autorităţii Naţionale Palestiniene

Un armistiţiu israeliano – palestinian a fost realizat în februarie - martie 2005. Israelul se  va retrage unilateral şi în etape din Fâşia Gaza şi Cisiordania. OEP are o influenţă marcantă în Cisiordania, fiind puternic concurată de Hamas în Fâşia Gaza.

Fii primul care comenteaza acest articol.


ALTE ARTICOLE DE ACELASI AUTOR

Colocviile Polemos: Conflictele contemporane de la adevăr la imaginar
Competiţia pentru resurse energetice şi securitatea la începutul mileniului al III-lea
Protectorii SSM
Organizaţii palestiniene
George F. Kennan
Acorduri şi tratate de pace israeliano - arabe