Dincolo de
BREAKING NEWS

Kosovo - o pace prea îndepărtată

Articolul semnat de Liviu Ioan Tatu vă va ajuta să înţelegeţi cele mai recente aspecte legate de statutul provinciei Kosovo, o problemă cu rădăcini de sute de ani, cu mulţi actori/jucători implicaţi, animaţi de un noian de interese, şi cu un final...

[citeste]

IPOTEZA "Z"

In cazul declarării independenţei Kosovo, va incerca Federaţia Rusă sa reacţioneze militar, in Balcani sau in altă zonă?
Da
Nu
Nu stiu

Arhiva
Citeste >>

Advertise here!

PETROM SERVICE

CAUTA

Lumea militara RSS RSS

Arhiva pdf - LUMEA MILITARA

Acasa nr.2/2005 Sectiunea Masina timpului
Remember Ialta. Declaraţia lui RONALD REAGAN la 40 de ani de la încheierea Conferinţei de la Ialta

Adrian Pandea
Remember Ialta. Declaraţia lui RONALD REAGAN la 40 de ani de la încheierea Conferinţei de la Ialta

Articol introdus pe 01/02/2005

Acum patruzeci de ani, liderii Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Sovietice s-au întâlnit pentru a discuta de apropiatul sfârşit al celui de-al Doilea Război Mondial şi a trasa liniile definitorii ale lumii postbelice. Înţelegerile la care au ajuns, inclusiv Declaraţia asupra Europei Eliberate, angajau toate cele trei guverne în reconstrucţia unui continent democratic.

De atunci, Ialta a avut un dublu înţeles. Pe de-o parte, ea reaminteşte de un episod al cooperării dintre Uniunea Sovietică şi naţiunile libere pentru o mare cauză comună. Dar, pe de altă parte, Ialta evocă, în egală măsură, motivele pentru care această cooperare nu a putut continua – sovieticii nu şi-au ţinut promisiunile, alegerile nu au avut loc, Europa a rămas divizată. 

De ce este Ialta atât de importantă astăzi? Nu pentru că noi, în Vest, am vrea să redeschidem dispute vechi asupra hotarelor, departe de noi acest lucru. Motivul pentru care Ialta rămâne importantă este faptul că libertatea Europei este o problemă nerezolvată (unfinished business). Cei care pretind că adevărata chestiune în discuţie ar fi reprezentată de hotare sau teritorii speră că problemele adevărate – democraţia şi independenţa – vor dispărea. Dar nu vor dispărea.

Există un hotar, simbolizat de Ialta, şi care nu poate fi legitimat niciodată, este linia de demarcaţie dintre libertate şi represiune. Nu ezit să afirm că dorim să desfiinţăm acest hotar. Procedând astfel, nu căutăm un avantaj militar pentru noi sau pentru alianţa occidentală. Nu negăm interesul legitim al oricărei naţiuni pentru securitate. Dar nu este legitim ca pentru a-ţi proteja naţiunea să deposedezi o alta de independenţa naţională şi de tradiţii. Iar, în perspectivă, nu este nici măcar sigur...

Mult după Ialta, un lucru rămâne clar: cel mai important mod de a face Europa mai sigură este de a o face mai liberă.

Efortul nostru de-a lungul celor 40 de ani a avut drept scop restaurarea comunităţii naţiunilor europene. Pentru acelaşi ţel ne angajăm astăzi, din nou. (traducere A.P.)

Fii primul care comenteaza acest articol.


ALTE ARTICOLE DE ACELASI AUTOR